De Tour in Groesbeek

Sinds 2018 is het aanbod van de tours uitgebreid. U kunt niet alleen in de zomerperiode de tours maken, maar gedurende het gehele jaar staat Liberation Tour voor u klaar.

Om u een beeld te geven van de inhoud van 1 van de tours is onderstaande uitleg opgenomen. Het gaat hier om de “Tour met de BEEP”, de DODGE uit 1944 die u op authentieke wijze meeneemt in het verhaal.

Wat gaat u tijdens de tour met de BEEP zien?

Vanaf ons startpunt rijden we naar Klein-Amerika. Hier zien we de landingsplaats van Generaal Gavin, de bevelvoerder van de 82ste Airborne Divisie, en van zijn rechterhand Kapitein Bestebreurtje.
U ziet waarom het landschap uitermate geschikt is om luchtlandingen uit te voeren en tegelijkertijd voelt u dat de Duitsers vanuit het Reichswald makkelijk tegenaanvallen konden uitvoeren.
wpba04ea89_05
We bezoeken een 1:1 replica van een WACO-glider en zittend op de banken krijgt u een beeld van hoe de jonge mannen van toen de strijd in Groesbeek tegemoet gingen.
Vanuit de Glider heeft u prachtig uitzicht over de hoogte die Gavin en zijn mannen moest innemen en bewaken. Speciaal aandacht voor de Zuidmolen en de kerk van Kranenburg.
Kort na vertrek wijs ik u op betonnen bommen waar ik u tijdens de tour meer over zal vertellen.
We stoppen kort bij het monument van de 82ste .
Ik wijs u onderweg de landingslocatie van Generaal Browning aan.
Via ‘de Horst’, een plaatsje dat helaas niet bevrijd kon worden door de Amerikanen rijden we Landings en Dropzone NAN uit en komen in Landings en Dropzone TARA terecht.
In de vallei tussen de Zevenheuvelen en het Reichswald ziet u hoe goed dit gebied zich leent voor luchtlandingen.
Na het vertrek van de Amerikanen werd de bewaking overgenomen door de Canadezen.
We rijden langs het Nationaal Bevrijdingsmuseum en stoppen bij ‘landgoed de Heuvel’. Deze boerderij kon niet door de Amerikanen veroverd worden en bleef in Duitse handen tot de start van Operatie Veritable. Vanaf deze locatie kunnen we ons een goed beeld vormen van de Frontlijn die hier ontstond.
We rijden nu naar boerderij ‘de Hoge Hof’. Hiet bevindt zich het uitzichtpunt wat Generaal Horrocks bij de voorbereidingen en start van operatie Veritable gebruikte.
IMG_4813
Met het schitterende uitzicht op de vallei en het Reichswald leg ik u de aanval op 8 februari 1945 verder uit.
De volgende stop is de Canadese Militaire Ere Begraafplaats. Vanaf de poort bekijken we de 2619 graven en het ‘Memorial’, terwijl ik u uitleg geef over de begraafplaats.
Groesbeek warcemetery
Door het dorp rijdend zien we nog enkele prachtige fotodisplays.
We rijden langs de Zuidmolen waar George Blackburn zijn naam op de plaquette staat. Hij heeft nl. in de winter van 1944/1945 in de kap van de molen gebivakkeerd om de vijand te observeren.
We vervolgen de route en passeren het beeld ‘Evacuatie’ en zien de oorlogsschade aan de woningen.
Via de Adolf Hitler Allee komen we weer terug bij het vertrekpunt.
Veel ervaringen en verhalen rijker stapt u bij ’t Zwaantje weer uit de DODGE.